Låt mig få presentera…

Måndagen 29 och tisdagen den 30 oktober hade vi studiedagar tillsammans med Center för Skolutveckling i Göteborg, studiedagarna gick under parollen Läsglädje. Hela förmiddagen hade vi förmånen att lyssna till Barbro Westlund som talade om sin kommande avhandling om läsning och läsglädje. Hon pratade också kort om sin förra bok Att undervisa i läsförståelse. Under sin förmiddag talade hon om mycket bra saker, en sak som jag fastnade för och som jag kände att detta kan jag förverkliga genast och på en gång i min klass, det var De fyra läsfixarna. De fyra läsfixarna hjälper oss att ta till oss och förstå en text.

Spådamen Julia har sin spåkula där hon försöker spå textens innehåll. Är det en bok så tittar hon på bokens framsida och försöker se vad texten skulle kunna handla om. Vad har jag att förvänta av den bok jag håller i min hand.

Nicke Nyfiken är en liten apa som många barn har mött. Bland de fyra läsfixarna har han sin självklara plats, han är den som ställer alla frågor. Vad menar du med det? Vad betyder det? Varför gör karaktärerna så?

Fröken Detektiv använder sitt förstoringsglas och letar efter ledtrådar som kan förklara händelser i texten.

Cowboy Jim har ett lasso som han kastar ut i slutet av texten, kapitlet eller boken och samlar ihop den viktigaste informationen om boken. Det är Cowboy Jim vi använder när vi sammanfattar, återberättar och skriver bokrecensioner.

En annan sak som Barbro pratade om var att för att träna läsförståelse och att läsa mellan raderna så behöver texten vara känd för eleven. Alltså har vi i klassen idag börjat läsa böckerna om Mårten Blom ännu en gång. Serien innehåller tre böcker och vi har precis läst ut den sista. Därför var det nu dags att börja läsa om böckerna. Innan vi började läsa presenterade jag Läsfixarna för eleverna. Berättade vad deras egenskaper är och hur vi kan använda dem. Sedan fick de i uppdrag att ta på sig rollen som Nicke Nyfiken. Därför jag tror att det är bra att börja med en Läsfixare i taget. Presentera den och modella för eleverna hur vi kan använda de olika Läsfixarna. Idag var det alltså dags för Nicke Nyfiken och eleverna fick i uppdrag att fråga varje gång de var något de inte förstod eller som de tyckte var roligt. Idag första gången så var det inte jättemånga frågor, men de vågade avbryta. Även jag avbröt mig själv för att fråga eleverna; ”…att bryta tystnaden… Kan man verkligen bryta tystnaden? Hur gör man då?”. Eleverna var först lite förvånade över att man inte skulle sitta tyst utan att man fick kommentera. Men ett steg i taget, man kan inte lära sig allt första gången.

Något som var roligt var att när vi under eftermiddagen såg filmer om bronsåldern och eleverna ställde massor av frågor och själva uttryckte ”Men vi skulle ju vara Nicke Nyfiken idag!”. Då ser jag det som att eleverna lyssnar, bearbetar, reflekterar och använder.

Barbro Westlund beskriver Läsfixarna i boken Att undervisa i läsförståelse – lässtrategier och studieteknik (2009:191ff). Det enda jag gjort är att visualisera figurerna genom bilder hittade på clipart, bilden på detektivflickan är hämtad från © Laura Strickland/MyCuteGraphics.com. Du kan ladda ner materialet här.

Annonser

2 thoughts on “Låt mig få presentera…

    • Kul! Jag kan tillägga att jag även letar efter attribut på diverse affärer. Har hittat en stor studsboll som blinkar när man studsar den i golvet, den ska få symbolisera Spåkvinnan Julia. Har även inhandlat ett förstoringsglas som ska visualisera Fröken Detektiv.

      Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s